Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuřáci a požární ochrana

 

Kuřáci a požární ochrana
Zatímco škody a ztráty, které má na svědomí vyšší nemocnost kuřáků, nelze přesně určit, o požárech a škodách zaviněných neopatrností vyznavačů nikotinu prozradí všechno už tolikrát vzpomínaná statistika požárnosti. Jako povzbuzení do další činnosti kuřáků – žhářů můžeme uvést, že ke špici žebříčku v počtu způsobených požárů jim chybí jen dvě příčky a ty nejsou při zvýšené aktivitě rozhodně nedostupné. Tak například v roce 2003 způsobily naši kuřáci 1275 požárů se škodou přesahující 43 milionů korun. Při těchto požárech bylo bohužel 79 osob zraněno a 20 osobám již hasiči ani lékaři nedokázali pomoci.
Provozovatelům čerpacích stanic můžeme jen závidět, neboť zde je jedno z mála míst, kde i nejnáruživější kuřáci svoji cigaretu odkládají. Při bližším zkoumání však zjistíme, že naše cigareta je schopna zapálit téměř všude :
- v lakovnách, skladech, továrních dílnách, prodejnách, stájích, stodolách, v průmyslu i zemědělství. Hořící nedopalek v koši zapálí i kanceláře. Kouření přímo pod zákazovou tabulkou a v blízkosti hořlavých látek, při manipulaci s hořlavými kapalinami či lepení podlahových krytin vám jednak určitě zajistí pověst neohroženého hrdiny, jednak ušetříte vstupné na oblíbené katastrofické filmy, protože dokonalý horor si snadno obstaráte sami. Vycházka do přírody na doušek čerstvého vzduchu některým kuřákům nesvědčí a tak i zde je cigareta hned po ruce a
co pak s nedopalkem – ten se jednoduše odhodí a nic se dále nestaráme. Jenže i teplota odhozeného nedopalku je dostačující na vznícení suché trávy nebo jehličí v lese a velký požár je na světě.
Vyjmenovali jsme jen několik možností, jak přispět k nárůstu počtu požárů, které si na své konto připsali neopatrní kuřáci. Fantazii se ovšem meze nekladou a jistě objevíte další způsoby, jak ohrozit sebe i své okolí, ať už při letní procházce vyprahlým lesem nebo při zimním pobytu v horské chalupě, v každé situaci bývá vítaným pomocníkem alkohol, který vás zbaví i toho mála sebeovládání a ohleduplnosti, bránící vám v uskutečnění vašich paličských záměrů.
Posilněni alkoholem s cigaretou v ruce po náročném večeru se uložíme do postele a usínáme. Pokud vše dobře dopadne vzbudí nás kamarád nebo soused v mnoha případech však požár vzniklý od nedokouřené cigarety takového kuřáka uvězní a ani hasiči mu již nepomohou.
Namítáte možná, že kouření je vaše věc. Ano a my nemůžeme nikoho nutit, aby se vzdal svého – byť pochybného – potěšení. Dopřejte si jej ale tak, abyste raději nenaplnili žádný z bodů našeho návodu pro ničitele.
 
LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ
„150“ hasiči
„112“ jednotné evropské číslo tísňového volání