Jdi na obsah Jdi na menu
 


To jsme my!

Obrazek

                                                          

Zrod našeho sboru provázely problémy spojené převážně s financemi obecního ú

Zrod našeho sboru provázely problémy spojené převážně s financemi obecního úřadu, jak to vyplývá z pamětní knihy založené v roce 1941.
Popudem k založení hasičského sboru byl velký oheň v roce 1872, tehdy shořelo 19 stavení a katolický kostel z roku 1557. Při tomto velkém ohni musel obecní úřad vykoupit kovárnu a tento objekt rozházet, aby zamezili dalšímu  šíření ohně. Tento oheň byl velkou ranou pro naši obec, neboť přišel v době po žních a nejenže našim předkům shořela stavení, ale i veškeré živobytí.
Víme, že v současné době by nemohlo k podobné katastrofě dojít, ale zároveň si nejsme jisti zda bychom se zachovali tak jak se zachovali tehdejší obyvatelé sousedních obcí, i když sami neměli nazbyt. Dary přišly z osmnácti sousedních vesnic a to nejen finanční, ale i materiální k zachování chodu vesnice. Tolik k velkému ohni, který mírně ovlivnil založení našeho sboru, bohužel k tomu došlo až za 37 let. Tehdy obecní výbor pod velením starosty obce Václavem Limberským svolal ustavující valnou hromadu ku založení dobrovolného hasičského sboru. Na valnou hromadu se dostavilo 32 občanů, na výzvu starosty obce se přihlásilo 28 činných členů a sbor dobrovolných hasičů v Bučině byl založen.
Od té doby v naší obci pracuje sbor dobrovolných hasičů. V období válek jeho činnost mírně poklesla, aby se v dalších letech opět dostala do zaběhnutých kolejí.