Jdi na obsah Jdi na menu
 


Provoz komínů po 1. lednu 2011

12. 11. 2010

Provoz komínů po 1. lednu 2011

     1. března 2010 vydala vláda nové nařízení č. 91/2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Toto nařízení nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2011.

     V příštím roce se tak zásadně změní podmínky provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Dosud se provádělo čištění a kontrola komínů, do kterých byly zapojeny spotřebiče na tuhá paliva s výkonem do 50 kW šestkrát za rok. Od ledna bude povinnost dle nařízení provádět kontrolu spalinové cesty pouze jedenkrát za rok. Tuto kontrolu smí provádět pouze odborně způsobilá osoba, kterou je držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví.

     Co se týče čištění spalinové cesty (stále píši o spotřebičích na tuhá paliva se jmenovitým výkonem do 50 kW, protože ty se nás, v Lichkově, týkají nejvíce), bude možno provádět nově svépomocí. Čištění se provádí u objektů s celoročním provozem třikrát za rok.

     Dále nařízení ukládá za povinnost jednou ročně vybírání pevných znečišťujících částí nahromaděných v neúčinné výšce komínového průduchu nebo kondenzátů ze spalinové cesty. Taktéž čištění spotřebiče (kotle) bude možné provádět svépomocí dle návodu výrobce, nejméně jednkrát za rok, za podmínky, že budou prováděny pravidelné prohlídky odborně způsobilou kontrolou.

     Vypalování komínů je nadále svépomocí zakázáno!

     A důležité je znění § 1, odst. 1: Každý si musí počínat tak, aby při provozu komína a kouřovodu (dále jen "spalinová cesta") a spotřebiče paliv nedocházelo ke vzniku požáru.

     Na závěr:
     1) Nechte si komín jednou ročně zkontrolovat (nejste-li si jisti kvalitou, tak i vícekrát), vyhnete se v případě požáru překvapení ve formě nevyplacení pojistného!
     2) Není na škodu si zkontrolovat oprávnění (živnostenský list). V případě, že Vám dá razítko kominík bez tohoto oprávnění, platí bod č. 1)

Celé znění naleznete např. zde.

 

popozar-od-horkeho-popela.jpg

P:S:: Zajímalo by mě, co budou dělat kominíci - asi budou od příštího roku v evidenci uchazečů na úřadu práce.